Skip to content

Потпишан договор за заедничка реализација на проектот ,,Изработка на техничка документација за Стар Качанички пат’’

ДАТУМ

јануари 12, 2024

Категории

,

Денес директорот на Центар за развој на Скопски плански регион, г-дин Јане Мицевски, заедно со градоначалникот на Општина Бутел, г-дин Дарко Костовски потпишаа Договор за заедничка реализација на проектот ,,Изработка на техничка документација за Стар Качанички пат’’. Средствата за реализација на овој проект се обезбедени од страна на Биро за рамномерен регионален развој – Министерство за локална самоуправа , со дополнително кофинансирање од страна на Општина Бутел. Изработката на техничката документација за реконструкција на Стар Качанички пат е од исклучителна важност за Општина Бутел и Општина Чучер Сандево. Исклучителната важност првенствено произлегува од фактот дека реконструкцијата на овој пат директно придонесува за севкупниот развој на Економската зона Визбегово, која се простира на подрачјето на општините Бутел и Чучер Сандево. Имајќи ги во предвид последните податоци кои укажуваат на огромно значење на Економската зона Визбегово како за сите погранични општини, има значење и за целокупната економија во државата. Со овој проект ќе се промовира регионалната соработка и заедничките активности во областа на туризмот, ќе се овозможи социјални, здравствени и образовни услуги од регионално значење (пензионерски домови, социјални установи, згрижување на ранливи групи, здравствени установи, средни училишта, универзитети, регионални културни и други видови на центри и др.) . Исто така ќе се овозможат економски услуги од регионално значење (регионални технолошки паркови или инкубатори, регионални бизнис и други видови на центри, регионални пазари, откупни центри и др.) .

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy