Skip to content

Потпишан Договорот за заедничка реализација на проектот „Инвестиција во фотоволтаици, енергетска ефикасност, заштита на човековата околина“. За Општина Карпош.

ДАТУМ

јануари 15, 2024

Категории

Денеска директорот на Центар за Развој на Скопски Плански Регион Г-дин Јане Мицевски, заедно со Градоначалникот на Општина Карпош Стефче Јакимовски, потпишаа договор за реализација на проект “Фотоволтаици,енергетска ефикасност,заштита на човековата околина” . Средствата за овој проект се обезбедени од Биро за регионален развој и Министерство за локална самоуправа,заедно со општина Карпош која кофинансира дел од средствата. Станува збор за изработка на проект и инсталација на фотонапонски систем до 20 kW со монтирање на фотонапонски модули на покривот на училиштата и нивно поврзување во системот. Имено, основните училишта „Владо Тасевски“ и „Војдан Чернодрински“ преку поставените фотоволтаици ќе произведуваат струја за сопствени потреби, а според проценките на стручните лица се претпоставува дека овие училишни установи ќе ги намалат сметките за електрична енергија околу 50%.  

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy