Skip to content

Приказната продолжува

ДАТУМ

септември 4, 2023

Центарот за развој на Скопски плански регион, го имплементира проектот “Приказната продолжува“, кој финансиски е поддржан од Швајцарската Агенција за развој Министерството за локална самоуправа како и општината Ѓорче Петров.
Вкупниот буџет на проектот изнесува 23.574.074,00 МКД.
Проектот “Приказната продолжува“ претставува реконструкција и адаптација на поранешно основно училиште во нов регионален Центар за рехабилитација за деца по лекување од малигни забаолувања.
Основнто училиште во село Кучково е избрано за локација на Центар за рехабилитација поради својата местоположба, односно се наоѓа во руралното подрачје на 600 метри надморска височина и изоболува со зеленило, беспрекорна природа и чист воздух.

Целта на овој рехабилитационен Регионален Центар е, на децата да им се овозможи психолошки, образовни и медицинско-физички услуги, како и поддршка која ќе допринесе по лекување на малигните заболувања полесно и побрзо да можат да се вклучат во социо-културниот и образовниот живот.
Со помош на стручни медицински лица ќе им се обезбеди поддршка на децата за развивање на самодовербата и подготовка за повторно враќање во тековните активности. Во Центарот ќе се спроведуваат разни работилници, едукативни игри и предавања кои ќе му помогнат на детето да ја надомести пропуштената едукација во училиштето. Дворното место ќе биде уредено и опремено со игралишта за спорт и останати активности во природа кои со комбинирани физички вежби ќе допринесат за подобрување на физичката кондиција и здравјето на децата.
Исто така, во центарот ќе се развиваат и имплементаираат и програми за поддршка на родителите преку учење на нов здрав начин на исхрана, изучување вештини за препознавање на психо-социјалните проблеми кај децата, што значи целосен пренос на техники кои родителите ќе ги применуваат во охрабрување на своите деца за враќање во тековен живот без товар на болеста.
Овој проект има за цел да го подобри квалитетот на живот на децата на школска возраст по лекување од малигни заболувања, не само од територија на градот Скопје туку и од целата држава.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy