Skip to content

Одржана XI (единаесетта) седница на Советот за развој на Скопски плански регион

На денешната XI (единаесетта) седница  на Советот за развој на Скопски плански регион, членовите на советот донесоа одлуки по точките: Годишен Извештај за реализација на Програма за развој на Скопски плански регион за 2022 година, Извештај за финансиското работење за 2022 година, Завршна сметка за 2022 година.

На покана на центарот, г-ѓа Андријана Бодановска Ѓ. проект менаџер на проектот ,,ШАНСА ЗА ВАС’’ имаше можност да изврши презентанција на проектот Opportunity4you – ИПА програмата за прекугранична соработка Србија-Северна Македонија.

Иницијативата „ОТВОРЕН БАЛКАН“, започната во 2022 годинаовозможувапрекугранична мобилност на работната сила и го проширува пристапот до големи пазари за претпријатијата кои работат во прекуграничната областа на Северна Македонија и Србија.

Тоа е можност која може да придонесе за понатамошно економско зајакнување на земјите, а особено ќе ги фаворизира руралните региони и општини во прекуграничната област. Овие општини се соочуваат со континурана висока стапка на невработенот, истакна г-ѓа Андријана.

   

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy