Skip to content

Одржан состанок помеѓу Раководителот на Центарот за развој на Скопски плански регион г-дин Љупчо Кец Мицковски и Раководителот на сектор за одржлив развој и инвестиции, г-ѓа Каја Шукова

ДАТУМ

јануари 15, 2019

Категории

Одржан состанок помеѓу Раководителот на Центарот за развој на Скопски плански регион г-дин Љупчо Кец Мицковски и Раководителот на сектор за одржлив развој и инвестиции, г-ѓа Каја Шукова. Секторот за одржлив развој и инвестиции е сектор во рамките на Министерството за животна средина и просторно планирање, надлежен за креирање и спроведување на политики за одржлив развој, животна средина и климатски промени, како и подготовка и спроведување на Програмата за инвестирање во животната средина и капитални инвестиции од областа животна средина. Одржливиот развој е развој што ги задоволува потребите на сегашните генерации без да ја загрози можноста идните генерации да ги задоволуваат своите потреби.  Одржливиот развој е развој кој е социјално одговорен и правичен, прифатлив за животната средина и кој се потпира врз основните постулати на граѓанското општество.

Во насока на подобрување на животната средина, на Центарот за развој на Скопски плански регион во 2018 година му беа одобрени средства за намена на проектот “Воспоставување на систем за управување со отпад од пакување, отпадни батерии и електронски отпад“, кој се спроведе во три општини. Исходот од спроведувањето на проектот е позитивен, постигнато е планираното и очекуваното. Предмет на разговор беа можностите на центарот како носител  и општините како партнери во искористување на с-вата кои се предвидени во програмите кои следат.

Македонија има сериозен предизвик во поглед на правилно искористување на расположливите финансиски ресурси при усогласувањето со соодветните барања од доменот на животната средина.

{gallery}novosti/2019/2019.01.16:::0:0{/gallery}

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy