Skip to content

Информативен настан за развивање на континуирани програми за менторство за заинтересирани организации

ДАТУМ

мај 20, 2024

Центарот за развој на Скопски плански регион вчера го реализираше еднодневениот „Информативен настан за развивање на континуирани програми за менторство за заинтересирани организации“, на кој присуствуваа мали и средни компании/центри за стручно образобвание и вештини (вет центри) и кандидати за пракѕтиканти. Овој настан е дел од низата активности во рамки на проектот „ШАНСА ЗА ТЕБЕ“ на ИПА II Програмата за прекугранична соработка на Србија и Северна Македонија 2016-2020 и претставува заедничка иницијатива на Центарот за управување со знаење од Скопје и Центарот за развој на Скопски плански регион како партнери од македонска страна и Центарот за развој на Јабланичко –Пчињскиот округ и општината Власотинце, партнери од српската страна во прекуграничната област.

Настанот беше показател дека повеќе од потребно е вмрежувањето на компаниите и практикантите со цел директно да се инфдормираат за предностите од воведувањето на програмата за практикантска работа и да се едуцираат учесниците како да пристапат кон процесот во нивните организации, имајќи ги предвид законските регулативи во Македонија.

Овој проект е кофинансиран од Европската Унија и има за цел да ги подобри механизмите за поддршка на вработливоста и мобилноста на работната сила во прекуграничната област на Србија и Северна Македонија. Фокусот е на воведување нови пристапи и соработка помеѓу јавниот и приватниот сектор со цел да се поддржи вработливоста и мобилноста на работната сила во прекуграничната област и да се зголемат капацитетите и надлежностите на јавниот и приватниот сектор за спроведување на програми за вработување.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy