Skip to content

Студиска посета на општина Капанори, Италија

ДАТУМ

март 1, 2023

Категории

Од 20 – 24 февруари 2023 г. в.д. директорката на Центарот за развој на Скопски плански регион, Розета Арсовска, претставниците на општините Центар, Гази Баба и Илинден и претставник на јавното претпријатие ДРИCЛА, се на Студиска посета на Капанори  регионот, Италија.

На средбата со градоначалникот на општината Капанори, г-от Лука Менезини, учесниците подетално се запознаа со пристапот на општината Капанори во управувањето со отпадот и примената на циркуларната економија, а со цел да се поддржи локалната економија.

За време на Студиската посета  учесниците ќе ги посетат Центрите за повторна употреба и поправка на отпадот (WRRC) и Центaрoт за рециклирање , и ќе се запознаат со видот на можни партнерства, модели на одржлив пазар и видови отпад што може да се третираат и како сето тоа да се стави во функција на доброто за општината и граѓаните.

Студиската посета се реализира во рамките на проектот “Управување со отпад и развој на локалната економија“, финансиран од страна на Инструментот за техичка подршка на ЕУ – ТАИЕКС на локално ниво – TAIEX Strategic Support to Local Authorities, подржан од Секретаријатот за Европски прашања (СЕП), а имплементиран од Центарот за развој на Скопски плански регион.

   

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy