Skip to content

Одржан првиот форум од проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој –II фаза

ДАТУМ

март 17, 2022

Категории

Центарот за развој на Скопски плански регион, го одржа првиот форум од проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој –II фаза“, кој започнува со реализација на нов циклус на Регионални форуми на заедницата. Проектот е подржан од Швајцарската агенција за соработка и развој (SDC) и Министерството за локална самоуправа (МЛС. Целта на регионалните форуми е да се зајакне граѓанското учество во процесот на одлучување на регионално и локално ниво, да се подобрат партнерствата помеѓу регионалните и локални субјекти и да се изнајдат поефикасни решенија за проблемите од интерес за Скопскиот регион.

На првата форумска сесија во рамки на споменатиот проект, беше презентирано номинирањето и приоритизирањето на регионалните проекти за двете форумски програми:

  • Грантова шема на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој – II фаза, на Министерство за локална самоуправа и Швајцарска агенција за развој и соработка (МЛС и ЦДС) И
  • Програма за развој на Скопски плански регион за 2022 со индикативно планирани средства за 2023, (МЛС и Биро за регионален развој – БРР)

Форумот отпочна со поздравен збор и изјава за медиумите од страна на раководителот на Скопски плански регион Г-дин Љупчо Кец Мицковски, кој ја запозна јавноста со целта на програмите. Модераторот Г-ѓа Жаклина Цветковска ги воведе присутните преку презентација со генералните цели, специфичните цели и структурата на проектот по основ на буџетот, како и форумскиот процес, потенцирајќи ги задолжителните компоненти во планираните проекти како и приоритетните теми распоредени во области.

Присутниот аудиториум беше сеопфатен вклучувајќи претставници од граѓанскиот сектор, академскиот сектор, локалните единици – општините  и институциите, беше категоризиран и распеределен на тематски маси: „Социјална инклузија и култура“, „Инфраструктура“, „Бизнис сектор“, „Туризам“, „Животна средина“ и „Образование“.

Присутните претставници од сите сектори ги дадоа согласно темите, идејните решенија за предлог проектите и за двете програми, кои беа поздравени и прифатени како одлични и корисни за регионот.

Првата форумска сесија помина со голем интерес, интерактивност, конструктивни прашања и дискусии, добри насоки и низа извонредни идеи од кои произлегоа добри предлог проекти за развој на Скопскиот плански регион. 

Галерија

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy