Skip to content

Завршен инвестициски проект „Инклузивно детско игралиште“

ДАТУМ

ноември 7, 2019

Категории

Во рамките на грантовата шема за поддршка на иновативни проекти, заеднички финансирани од Швајцарската агенција за развој и соработка, Министерството за локална самоуправа на Република Македонија и Центарот за развој на Скопскиот регион ја спроведува Акцијата „Одржлив и инклузивен регионален развој “.
Како резултат на проектната активност “Регионалните форуми на заедницата“, прозилезе предлог-проект за дизајнирање и изградба на „Инклузивно детско игралиште“ за деца од сите способности. Овој  предлог -проект е имплементирано од страна на Центарот за развој на Скопски плански регион.
Проектот “Инклузивно детско игралиште“ претставува пресликување на процесот на инклузијата во реалност преку создавање на сигурна и стимулативна заедница за прифаќање и соработка, создавање на простор каде децата со посебни потреби ќе се чувствуваат пријатно и слободно и директно ќе може да комуницираат со останатите деца со и без попреченост.
Инклузивните игралишта не дефинираат простор за игра, прифаќајќи го вистинското значење на вклученост и адаптивна игра. Преку игра, децата го осознаваат инклузивниот процес и ги отфрлат непотребните предрасуди кои се присутни помеѓу нив. Играта е важен фактор во животот на децата. Игралиштата можат да понудат многу можности за децата понатаму да ги развиваат физичките, когнитивните, сетилните и социјалните вештини. Инклузивниот дизајн вклучува баланс на искуства преку игра за градење на сите овие вештини, а истовремено промовираајќи позитивни социјални активности меѓу нив.
Самото игралиште е проектирано така што да создаде чувство на безбеднот и сигурност, а тоа е постигнато и со самиот стил, тип и намената наразличните видови на реквизитите, урбаната попрема и пропратните инсталации.  Игралиштето е со површина од 450м2, и е лоцирано до плоштадот Делфина во населбата Влае, општина Карпош.
Со изградбата на Инклузивното детско игралиште  се остварат цели на проектот кои се насочени кон дружење на децата и зајакнување на нивните физички и социјални вештини, истовремено потенцирајќи ги принципите на еднакви можности и вклучување.
Вкупната вредност на проектот изнесува изнесува 2.646.818,00 МКД од кои 2.458.803,00 МКД се од Министерство за локална самоуправа и Швајцараска агенција за развој, а 188.015,00 МКД се кофинасирање од општина Карпош.
[foogallery id=”6683″]

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy