Skip to content

Втора сесија на Регионални форуми на заедницата

ДАТУМ

декември 27, 2022

Категории

Центарот за развој на Скопски плански регион, во рамките на проектот “Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој –II фаза, кој го реализираат Министерството за локална самоуправа и Швајцарската агенција за развој и соработка, денес ја одржа втората сесија на Регионални форуми на заедницата каде се даде приоретизација на предлог проектите за финансирање од Бирото за регионален развој – Министерство за локална самоуправа. Концептите од листата на предлог проекти беа приоретизирани по следниот редослед:
  1. До-рехабилитација на постоен локален пат, населба Хиподром кон Илинден и Петровец ( 1.9 км)  – Општина Гази Баба
  2. Инвестиција во фотоволтаици, енергетска ефикасност, заштита на човекова околина – Општина Кисела Вода
  3. Подобрување на туристичката сигнализација и инфраструктура во Скопски Плански Регион преку поставување туристичка сигнализација и партерно уредување со улично осветлување на локалитет Градиште, с.Таор – Општина Зелениково
  4. Инвестиција во фотоволтаици, енергетска ефикасност, заштита на човекова околина, и смарт табли за едукација на деца – Општина Чучер Сандево
  5. Инвестиција во фотоволтаици, енергетска ефикасност, заштита на човекова околина – Општина Шуто Оризари
  6. Подобрување на туристичка инфраструктура за заштита на културни споменици (културно наследство) во стара Чаршија – СААТ КУЛА (пристапни улици) – Општина Чаир
  7. Инвестиција во возила за одвоз на отпад и канти за смет – Општина Арачиново.
Во периодот кој следи сите овие концепти ќе бидат презентирани и приоретирзани пред советот за развој на Скопски плански регион.

Завршен проектот ,,Изградба на пешачка патека во с. Петровец, траса по пат Р1102

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy