Skip to content

ТАИЕКС Експертска мисија за Управување со отпад и развојна локална економија

ДАТУМ

ноември 28, 2022

Категории

Центарот за развој на Скопскиот плански регион, од 28 до 30 ноември 2022, на онлајн платформата „Зум“ ја одржува експертска мисија  на Инструментот за техничка помош и размена на информации на Европската комисија – ТАИЕКС, посветени на Управување со отпад и развој на локалната економија. Експертската мисија се одвива под водство на европските експерти Алесандро Песа, Советник во Кабинетот на градоначалникот на Капанори и Никола Карнини од АСЦИТ груп. На Експертската мисија учество земаат 30 учесници од општините во Скопскиот регион, претставници на ЕУ4М, како и претставници од други институции и општини. На отворање на Екпертската мисијата се обратија г-ѓа Елизабета Боува од Секретаријатот за европски прашања и г-ѓа Ана Мазнева-Каранфиловска од Министерството за животна средина и простоно планирање. На денешната сесија експертите преку директен пример од Италијанската општина Капанори ја презентираа улогата на општините во процесот на спроведување на циркуланата економија како можност во успешно справување со отпадот, но и како можност за зголемување на локалната економија.  Повторна употреба на ресурсите доведува не само до намалување на отпадот но и уште поважно  и до креирање на нови услуги а со тоа и до нови рабони места. Настанот,  продолжува утре и задутре и (29 и 30 ноември) со онлајн работилница, на која експертите ќе ги споделат најдобрите практики за справување со градежен отпад и шут, како и отпад од мебел и текстил, и нивна примена во циркуларната економија како и примери на успешни кампањи за подигање на јавната свест за спреќување на отпад и промоција на циркуларни решенија. На крајот од своето обраќање, Розета Арсовска, Координатор за регионален развој при Центарот за развој на Скопски плански регион упати благодарност до Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија и до Секретаријатот за европски прашања при Владата, кои овозможија да се спроведе и да се одобри апликацијата на Центарот за развој на Скопскио плански регион за добивање експертска советодавна поддршка преку Инструментот за техничка помош и размена на информации на Европската комисија – ТАИЕКС.

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy