Skip to content

Одржана прва работилница за изработка на програмата за развој на Скопски плански регион 2020-2024

ДАТУМ

октомври 16, 2020

Категории

Изработката на Програмата за развој на Скопски плански регион 2020-2024, како еден од најважните стратешки документи, е од огромно значење за Скопскиот плански регион. За таа цел денес во рамките на проектот “Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, финасиран од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската агенција за развој и соработка се одржа Првата регионална работилница на која поканети беа и присиствуваа преставници од Минстерствата, преставници од бизнис секторот, стопанските комори,преставници од  невладиниот сектор и преставници од општините. Во Првиот дел од работилницата Г-ѓа Наташа Амдију, координатор на UN Women , одржа презентација “Родово одговорно буџетирање за рамномерен регионален развој“ и ја престави потребата за родово одговрен пристап во поставување на стратешките приоритети и буџети, земајќи ја во предвид различната положба на жените и мажите и различните пречки со кои тие се соочуваат. Работилницата продолжи со презентација од страна на лидерот на експертскиот тим , г-ѓа Светлана  Петревска која имаше можност да ги претстави клучните наоди од секторските анализи кои се изработија во изминатиот период.  Изработката на SWOT анализи – по определените тематски/приоритетни области за изработка на програмата се неизбежни. Во таа насока активно беа вклучени присутните, со размена на идеи и предлози, дискусија со  визија и насоки во кои би требало да се развива Скопскиот плански регион за да може да израсне во еден препознатлив , конкурентен регион, кој е  подготвен да одговори на предизвиците на едно модерно дигитално време.

Галерија

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy