Skip to content

IPA Стратегиска кохерентна рамка

ДАТУМ

април 21, 2009

Категории

Стратегиска кохерентна рамка 
Стратегиската кохерентна рамка е стратегиски документ за национални инфраструктурани приоритети кој ги опфаќа компонентите на човечки ресурси и регионален развој; обезбедува концентрација на помошта околу ограничен број на приоритети и обезбедува конзистентност и надополнување помеѓу националните приоритети и приоритетите на Заедницата (МИПД) и различните оперативни програми за двете компоненти.
Целта на Стратегиската кохерентна рамка 2007-2013 е да придонесе кон:

• Проширување и подобрување на транспортната инфраструктура,

•  Подобрување на придонесот на животната средина за економски раст и новите работни места,

•  Олеснување на иновацијата и промовирање на претприемништвото,

•  Привлекување и задржување на повеќе лица на работните места и модернизирање на системите за социјална заштита,

•  Зголемено инвестирање во човековиот капитал преку подобро образование и вештини.

 
Извор www.sep.gov.mk
Секретаријат за европски прашања (СЕП) при Влада на РМ
 
ИПА е сочинета од следниве 5 компоненти:
Компонента 1 – Транзициска помош и институционална надградба
Компонента 2 – Прекугранична соработка
Компонента 3 – Регионален развој
Компонента 4 – Развој на човечки ресурси
Компонента 5 – Рурален развој
Стратегиска кохерентна рамка

Споделeте:

Email
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

2 Comments


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy