Skip to content

Одржана прва работилница за изработка на програмата за развој на Скопски плански регион 2020-2024

ДАТУМ

октомври 16, 2020

Категории

Изработката на Програмата за развој на Скопски плански регион 2020-2024, како еден од најважните стратешки документи, е од огромно значење за Скопскиот плански регион. За таа цел денес во рамките на проектот “Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, финасиран од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската агенција за развој и соработка се одржа Првата регионална работилница на која поканети беа и присиствуваа преставници од Минстерствата, преставници од бизнис секторот, стопанските комори,преставници од  невладиниот сектор и преставници од општините. Во Првиот дел од работилницата Г-ѓа Наташа Амдију, координатор на UN Women , одржа презентација “Родово одговорно буџетирање за рамномерен регионален развој“ и ја престави потребата за родово одговрен пристап во поставување на стратешките приоритети и буџети, земајќи ја во предвид различната положба на жените и мажите и различните пречки со кои тие се соочуваат. Работилницата продолжи со презентација од страна на лидерот на експертскиот тим , г-ѓа Светлана  Петревска која имаше можност да ги претстави клучните наоди од секторските анализи кои се изработија во изминатиот период.  Изработката на SWOT анализи – по определените тематски/приоритетни области за изработка на програмата се неизбежни. Во таа насока активно беа вклучени присутните, со размена на идеи и предлози, дискусија со  визија и насоки во кои би требало да се развива Скопскиот плански регион за да може да израсне во еден препознатлив , конкурентен регион, кој е  подготвен да одговори на предизвиците на едно модерно дигитално време.

Галерија

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy