Skip to content

Конференција – Улогата на жената во правната и економската реформа во Македонија

ДАТУМ

јуни 18, 2009

Категории

На 12 јуни 2009 година во Скопје (Хотел Александар Палас) се одржа Конференција: Улогата на жената во правната и економската реформа во Македонија“.
Конференцијата беше заеднички организирана од Германското друштво за техничка соработка – ГТЗ, Здружението на правници на Македонија и Регионалните центри за развој на Источниот, Југоисточниот и Полошкиот регион.
<Целта на конференцијата, во присуство на  повеќе од 100 жени од различни сектори, беше размена на искуства и презентација на успешни примери од процесот на правна и економска реформа, при што се нагласи потребата за зајакнување на улогата на жената во македонското општество.
Презентери на конференцијата беа претставници од владините институции, бизнис заедницата, универзитетите и невладините организации.
Конференцијата со своите поздравни говори ја отворија:

 • Г-а. Елизабета Канческа Милевска, Министер за култура на Република Македонија
 • Г-а. Улрике Мариа Кнотц, амбасадор на Сојузна Република Германија во Република Македонија
 • Г-а. Вибке Отенбрајт, заменик Директор на ГТЗ за Република Македонија

За националната правна рамка за полови еднакви можности како и за клаузула за недискриминација зборуваа:

 • Г-а. Лидија Димова, извршен директор на Македонскиот центар за европска обука „Како го постигнува тоа Европската унија “ 
 • Г-а. Савка Тодоровска, Национален совет на жени на Република Македонија – СОЖМ  “Фактичката сoстојба на жената во Македонија

За улогата на жената во економско-правната реформа збор земаа:

 • Г-а. Анета Арнаудовска, Директор на Академијата за обука на судии и јавни обвинители на Република Македонија „Судиите и јавните обвинители жени гаранти на независноста и непристрасноста на постапката“
 • Г-а. Маријана Лончар-Велкова, Претседател на Организацијата на потрошувачи на Република Македонија   Улогата на жената во основањето и функционирањето на Организацијата на потрошувачи на Македонија
 • Г-а. Лилјана Цековска, Извршен директор на Здружението на правници на Македонија  “Жената во бизнисот-реалност и потреба
 • Проф. д-р Маре Зарезанкова-Потевска, ФОН Универзитет  “Македонската жена и претприемништвото 

На крај од оваа конференција беа покажани неколку успешни примери на жени претприемачи во Република Македонија. Овие позитивни примери треба да послужат како инспирација за сегашната и идната голема улога на жената во економијата на Република Македонија:

 • Г-а . Мимоза ТачиSun and star”,Тетово – „Мисли позитивно“
 • Г-а. Дивна Иванова, индивидуален зeмјоделец „Дивна“, Кочани – „Со македонска јагода до европските трпеза“
 • Г-а. Ленче Литајковска – сопственик на КОБРА телевизија, Радовиш – „Верувам во ангелот“
 • Г-а. Сузана Наумоска, дооел спа „Изида“, Охрид, „Креативноста отвара свет на неограничени можности“
 • Г-а. Олга Илоска, менаџер и главен координатор на АД Инекс Горица, Охрид „Секој голем успех триумф на упорноста“

Учесници на конференцијата беа претставници од владините институции, граѓанскиот сектор, судството, бизнис заедницата, општините и универзитетите.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

I accept the Privacy Policy