На ден 28.02.2019 во хотел Холидај Ин , Центарот за развој на Скопски плански регион го организираше третиот Регионален форум на заедницата во рамките на проектот “ Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој”, кој се реализира со финансиска поддршка на Швајцарската конфедерација, преставувана од Амбасадата на Швацарија во РМ, Швајцарска Агенција за развој и Министерството за локална самоуправа на РМ. 

На настанот присуствуваа претставници од втората сесија на форумот со предлог проекти кои беа предложени од сите заинтересирани страни: општини, бизнис сектор, граѓански сектор, образовни институции, граѓани и други чинители. 

Во насока на критериумите за избор на проритетните теми на втората сесија беа одобрени 7 концепти од следните области: заштита на животна средина, социјална инклузија, општинска администрација, бизнис сектор, туризам, култура, урбанизам. 

Во рамките на приоритетните области , пред присустните беа презентирани сите 7 концепти при што за секој предлог-концепт се разви дискусија, во насока дали предлогот ги почитува критериумите и во рамките на финансискиот праг предложен од донаторите со цел за негова имплементација. 

Центарот за развој на Скопски плански регион , со гласање од присутните издвои 3 предлог проекти од “Форумот на заедницата”. 

Центарот за развој на Скопскиот плански регион е формиран според Законот за рамномерен регионален развој во Мај 2009 година. 

Добивај е-информатор од СПР

Пријавете своја емаил адреса на која ќе го добивате нашиот е-информатор кој ги содржи сите последни вести и информации од нашиот центар

Контакт инфо

Ул. Димитрие Чуповски бр. 13
Зграда на Стопанска комора на Македонија / први кат
1000 Скопје Македонија
тел.: +389 2 3244 033
тел.: +389 2 3244 036

contact@skopjeregion.gov.mk