Во посета на општина Сопиште, Раководителот на Центарот за развој на Скопски плански регион,  г-дин Љупчо Кец Мицковски оствари средба со Градоначалникот на општината г-дин Стефче Трпковски. Целта на состанокот беше соработката на центарот и општините. Предмет на дискусија беа и потребите на Општина Сопиште како дел од единиците на локалната самоуправа. Сопиште е една од руралните општини во Скопскиот регион и има потреби од секаков вид на проекти. Во изминатите години преку Центарот за развој на Скопски плански регион во партнерство со општината аплицирани се повеќе проекти. Повикот за прекугранична соработка со Република Србија е во исчекување, каде постои можност за соработка како партнери.

Центарот за развој на Скопски плански регион е носител на повеќе плански документи меѓу кои и  Програма за развој на Скопски плански регион 2015-2019,која оваа година ќе се ревидира. За таа цел Општина Сопиште како и останатите општини од Скопскиот регион се очекува да дадат голем придонес во обновувањето на истата која ќе биде во важност во периодот 2020-2024 год.

Престои работна година за Центарот за развој на Скопски плански регион согласно законските одредби, мерките и насоките за работа и сето тоа се разбира во корелација со општините и градот Скопје.

Центарот за развој на Скопскиот плански регион е формиран според Законот за рамномерен регионален развој во Мај 2009 година. 

Добивај е-информатор од СПР

Пријавете своја емаил адреса на која ќе го добивате нашиот е-информатор кој ги содржи сите последни вести и информации од нашиот центар

Контакт инфо

Ул. Димитрие Чуповски бр. 13
Зграда на Стопанска комора на Македонија / први кат
1000 Скопје Македонија
тел.: +389 2 3244 033
тел.: +389 2 3244 036

contact@skopjeregion.gov.mk